Väestönsuojelusäätiön tilauskirja Väestönsuojelu ja kylmä sota on tutkimusmatka Suomen väestönsuojelun historiaan.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommit aloittivat ydinaseiden aikakauden. Suomessa Väestönsuojelujärjestön pieni aktiivijoukko piti ruotsalaisen veljesjärjestön tuella osaamista yllä, kun valtio oli lopettanut suojelutoimet. Omaisuutensa suojaksi he perustivat väestönsuojelusäätiön.

Peloista huolimatta valvontakomissio ei lakkauttanut järjestöä, mutta se joutui kansandemokraattien ja punaisen Valpon silmätikuksi. 1950-luvun puolivälissä valtion johto aloitti suojarakentamisen uudelleen ja päivitti väestönsuojelulain. Suomen keskeiset tapahtumat ja maailman ydintuhon partaalle vieneet käänteet taustoittavat sitä, kuinka Väestönsuojelujärjestö selvisi kylmästä sodasta.

Kirjan tekijä Ville Jalovaara (s. 1976) on historiantutkija ja dosentti Helsingin yliopistossa ja Turun yliopistossa. Hän on tutkinut muun muassa presidentti Urho Kekkosen elämänvaiheita ja kirjoittanut useita järjestöhistorioita.

Kansikuva
Väestönsuojelu ja kylmä sota -kirjan kansi

Kirja on tilattavissa Otava-konserniin kuuluvasta Suomalaisesta Kirjakaupasta:

Kirjaa voi Otavalta tilata tai ostaa joko kotiin tai noudettavaksi lähimpään myymälään.

Kirja on myynnissä myös Otavan kirjakaupalla osoitteessa Uudenmaankatu 10, Hki. Myymälä on auki arkisin 10-17.

Kulttuuriykkönen: Väestönsuojelu ja kylmä sota Yle Areenassa

Väestönsuojelu on suomalaista poliittista historiaa. Neuvostoliitto ja osa suomalaispuolueista piti maamme väestönsuojelua sotapropagandana, sotaan valmistautumisena. Valtiojohto ei uskaltanut puhua väestönsuojelusta. Kuitenkin muutama ihminen pienessä järjestössä ajoi asiaa hitaasti mutta sinnikkäästi. Keskustelemassa historiantutkija ja dosentti Ville Jalovaara.

Tallenne: Pommisuojia Suomeen ydinsodan varalta, kylmän sodan pelossa | Audio Areena.

Kirja-arvio

Pelastustieto-lehdessä julkaistu kirja-arvio: